Lag en hagedam
Det er ikke så enkelt å finne den beste plasseringen av en hagedam. Det er mange hensyn å ta. Hvis dammen blir stående i direkte sollys så kan det vokse for mye alger i dammen. Plasserer du dammen i for mye skygge så kan det bli svært kaldt noe som kan påvirke planteveksten og eventuelle fisker.
Hvis du er heldig så har du god plass i hagen og du kan plassere dammen akkurat der du vil. Er du litt mindre heldig så har du mye planter i hagen, men du har muligheten til å fjerne dem. Er du skikkelig uheldig så har du mange planter i hagen og absolutt alle er favoritten til den du bor med. Da blir det en forhandlingssak. Heldigvis så er det kun jeg som er interessert i hage her i huset, så jeg har kunnet gjøre akkurat det jeg har lyst til.
Material og selve konstruksjonen
Mange tror at det kun handler om å grave et hull, legge nedi en vanntett duk og sette på hageslangen. Dette kan fungere, men er langt ifra ideelt. Dette kan føre til oppvekst av alger, lekkasjer og andre problemer. En helt konkret oppskrift kan jeg ikke gi deg. Det er nemlig svært mange produkter på markedet. Derfor må du la budsjettet ditt og ikke minst behovet, avgjøre hvordan du anlegger din dam.
Noen tips vil jeg likefult komme med: Velg en god kvalitets duk. Et av de største problemene med en dam er lekkasjer. Så ikke gå for den rimeligste varianten. Gjør et bra grunnarbeid. Det lønner seg gjerne å ha grus i gropen så du får et underlag som ikke svikter så lett og ikke minst, tåler lekkasjer uten å bli myk. Sørg for å ha en god, solid kant.
Du kan gjerne bygge ekstra støtte i denne kanten, for det er her duken skal avsluttes og holdes på plass. Enten av steiner eller heller. Sett planter i potter og ikke rett på duken. Dette vil lette vedlikeholdet og hvis du må ta plantene inn for vinteren så er dette enkelt med en slik løsning. Velg en pumpe som er tilpasset dammen din, hvis du trenger en pumpe. Dette er helt avhengig av hvor stor dammen er. Snakk med en seriøs forhandler før du kjøper inn materialet. De vil kunne gi deg helt konkrete og nyttige råd for din dam.
Hva skal i dammen?
En enkel dam trenger ikke så mye. Et solid underlag som sørger for at ikke alt vannet lekker ut og noen dekorative elementer. På andre siden av skalaen så finner man store dammer med flere fossefall og flere spennende elementer. Så det er ingen fast regel for hva man skal ha i dammen og dette handler også om vedlikehold. Jo mer du legger i dammen, jo mer vedlikehold må du beregne. Alger vil du få nesten uansett så rensing av damen til en viss grad må du legge inn. Planter i dammen og spesielt langs kanten er for meg et minimum. Plantene nede i dammen vil kunne hjelpe med oksygen tilførselen og dermed skape et sunt miljø og balansert miljø. Det er flere butikker som selger planter til dammer og her gjelder det å være nøye.
Noen av plantene trives best med lav vannstand og andre trenger mer dybde. Anlegger du en større dam så kan det være lurt å lage flere trappeavsatser slik at du kan sette planter i flere forskjellige nivåer. Du må ikke ha en stor dam for å få til dette, men det passer best i dammer med en viss størrelse. Det kan også være lurt å investere i en luftpumpe for å sikre god sirkulasjon og god oksygen tilførsel.