Området rundt hagedammen

Området rundt hagedammen

Den største feilen folk gjør, mener jeg, er å lage hagedammen først. Så tenker de at resten kommer etter hvert. Det gjør det nok, men de beste hagene jeg har sett er de hvor man har laget hagen først og så lagt til hagedammen.

På denne måten blir det enklere å se for seg størrelsen på hagedammen og hvordan denne skal skli inn i resten av hagen eller om den skal stå alene. Det er også et faktum at mange av oss gjerne har etablert en hage før vi begynner å tenke på en hagedam. Så det kan være nødvendig å anlegge hagedammen etterpå.

Busker, trær og grønne planter

I Norge har vi gjerne mange busker slik som Tuja og gjerne større trær. I mange tilfeller så avgrenser de eiendommen. Så de kan være en vakker ramme rundt en grønn plen. Det er også mulig å plassere dem rundt om i hagen. Da er de gjerne små øyer som kan skape spennende fokuspunkt. Man lar disse trærne og buskene stå helt alene, men sett gjerne blomsterpotter rundt treet. Bruk potter eller krukker som du kan flytte. Dette vil gjøre det enklere å flytte rundt på plantene og ikke minst, sørge for at du ikke forstyrrer røttene. Busker skaper også skygger, noe som man må ta hensyn til når man planlegger hagen. Det er ikke så store skygger som trær, men de kaster likevel en vesentlig skygge. Trær er en helt annen sak.

Her er det snakk om dype røtter og en solid skygge. Er du så heldig at du har flere store trær i hagen, så kan det være lurt å plassere en sitteplass i nærheten av dem. De vil sørge for god skygge når det er som varmest og gi en egen stemning. Det er selvsagt også mulig å henge opp en hengekøye, noe mange nordmenn liker. (Har du ikke trær i hagen så får du gode hengekøyer som står på en metallramme og fungerer utmerket.

Grønne planter, i tillegg til gress, er viktig for å skape harmoni i hagen. Det finnes svært mange grønne planter å velge mellom og ikke vær redd for å gå for et utradisjonelt valg. Hvis det er planter som ikke tåler for mye frost eller trenger en spesielt type jord så sett dem i en potte. Da kan du enkelt ta dem inn om vinteren og holde dem i live. For grønne planter er ikke ensartede, bladene har mange forskjellige fasonger og de kan ha flere fargekombinasjoner på bladene. Grønt og litt rødt, eller mørkerødt eller mange andre kombinasjoner. Jeg søker gjerne etter planter på nettet for da får jeg litt flere valgmuligheter.

Blomster

Veldig mange elsker blomster, jeg er i alle fall en av dem. Når jeg sitter i hagen min så vil jeg se utover hagen og se et fantastisk fargespill. Det er flere utfordringer knyttet til dette. Det første man må gjøre er å finne ut når de forskjellige blomstene har sin blomstringstid. Hvis man planlegger plasseringen av plantene så kan man sørge for at det alltid er noen som blomstrer. Dermed har du alltid noe å se på.