Min herlige hagedam
Jeg er må innrømme at jeg er over gjennomsnittet interessert i hager. Det gir meg en egen ro når jeg sitter ute i hagen og slapper av. Jeg har en svært stressende jobb som innebærer at jeg sitter inne på et kontor hele dagen. Jeg må ofte ta vanskelige avgjørelser, noe som sliter på humøret. Det er selvsagt mange løsninger på en slik stressende hverdag. Noen velger å gå turer i skog og mark, eller slappe av med en god bok eller gjøre noe annet. Jeg foretrekker å jobbe i hagen og hele tiden utvide den. Jeg har en relativt stor hage, men midtpunktet er hagedammen min.
Hagedam i Norge
Jeg må innrømme at min hagedam er inspirert av hagedammer i varmere strøk. Jeg er glad i å reise rundt til forskjellige hageanlegg i utlandet og la meg inspirere. Jeg legger alltid opp et eller flere hagebesøk på alle ferier, uansett. Ulempen med dette er selvsagt at klimaet i Norge ikke er helt ideelt for en hagedam. Derfor er det mange som ikke tørr å prøve seg. Jeg ønsker å vise at det ikke bare er mulig, det er skikkelig morsomt. Jeg har møtt reist rundt og besøkt noen hagedammer som er anlagt av nordmenn og dette har også inspirert meg.
Jeg vil med denne bloggen vise at du faktisk kan anlegge din drømmehage i Norge, alt som trengs er tålmodighet og en villighet til å lære.
Begynn forsiktig
Min første hagedam var et gammelt traktorhjul. Jeg kjøpte en vanntett duk som var beregnet på en hagedam og la denne oppi traktordekket. Så gravde jeg det ned og pyntet med flotte steiner på kantene. Disse steinene var både dekorative og funksjonelle. De holdt nemlig duken på plass. Jeg hadde en liten pumpe oppi og lot det stå til.
Målet mitt var å finne ut om dette kom til å fryse og hvor mye. Jeg ville finne ut hvilke planter jeg kunne bruke og hvordan jeg skulle bruke dem. Så den første dammen var et eksperiment og en forsiktig begynnelse. Senere har jeg utvidet denne, basert på den informasjonen jeg samlet inn i begynnelsen. Med små lån fra venner starte jeg min egen selskalp.
Tegn og forklar
Det er selvsagt mange måter å anlegge en god hagedam og en flott hage på. Noen foretrekker ”prøv og feil metoden”. Andre lar tilfeldighetene og dagsformen bestemme. Personlig er jeg en fan av å lage detaljerte tegninger. Det er ikke alltid at selve resultatet stammer med tegningen, men for meg så er det slik det skal være. Tegningen er en god måte å begynne tankeprosessen på. Så kan jeg oppdage at det er noe som ikke passer like bra når det første er satt ut i livet. For meg er det også viktig å huske alle ideene jeg har, for jeg må innrømme at hagen min ikke er stor nok til alle planene mine. Så jeg må tegne opp når jeg husker det og så kan jeg se på det i ro og fred senere. Da vil jeg finne ut om dette faktisk er liv laga eller ikke.